Tips & trucs (voetwratten)

Behandeling met duct tape voor voetwratten.

Wratten kunnen prima behandeld worden met duct tape. In deze instructie vind je meer informatie hierover. Voor vragen of opmerkingen kun je altijd contact opnemen.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Ter behandeling van hardnekkige voetwratten die niet reageren op de gebruikelijke methoden zoals vloeibare stikstof en anti-wrattentinctuur.

Wat houdt de behandeling in?

De voetwrat wordt afgeplakt met duct tap (dit is een klustape die verkrijgbaar is bij de bouwmarkt). Als de duct tape niet onder de naam ‘duct tape’ verkrijgbaar is, dan kun je onder andere de duct tape ‘Powertape’ van het merk Pattex kopen.

Je gaat als volgt te werk:

  • · Knip de tape net iets groter dan de wrat op maat.
  • · Plak de tape over de wrat en laat dit vervolgens 6 dagen zitten.
  • · Daarna verwijderen, de wrat weken in water en vervolgens de hoornlaag zoveel mogelijk van de wrat af schuren met een vijltje, puimsteentje of gewoon een stukje fijn schuurpapier.
  • · De aansluitende nacht de wrat laten ‘ademen’ (niet afdekken).
  • · De volgende ochtend opnieuw duct tape aanbrengen voor 6 dagen, en bovenstaand stappenplan opnieuw volgen.
  • · Ga zo door tot de wrat verdwenen is. Hierbij geldt dat de aanhouder meestal wint… 😉

Werking duct tape.

De precieze werking is nog onbekend. Waarschijnlijk veroorzaakt de lijm van de duct tape een irritatiereactie waardoor het afweersysteem het wrattenvirus sneller kan herkennen en onschadelijk kan maken. Hiermee zal ook de huid herstellen.

Wat zijn de resultaten van de behandeling?

In 60 à 70% van de gevallen zal de wrat pas na 4 tot 6 weken behandeling verdwijnen, maar vaak bereik je eerder een goed resultaat. Littekens treden niet op.

Wat zijn de bijwerkingen of nadelen van deze behandeling?

De behandeling is onschuldig en pijnloos. De huid rondom de wrat wordt soms ook week, maar dit is niet erg. Bijwerkingen zijn niet te verwachten. Bij tekenen van een overgevoeligheidsreactie voor de duct tape (roodheid, jeuk en zwelling) moet je direct met de behandeling stoppen.